Karriärporträttet – Trollbeads

Kom hem i natt från Monaco – så för mig är det vila idag. Söndag i allmänhet? En skön, ofta ledig dag – men jag kan ibland tänka mycket på jobb, reflektera och gå igenom närmaste jobbveckan.  Också en dag när du kanske funderar över din jobbsituation? Här kommer därför en intervju med Ole Schützsack, Trollbeads Skandinavenchef, som inspiration.

Bilder från Trollbeads kollektion.

Trollbeads_Sweet_Electric_1

Berätta lite om din karriär och hur du lyckats bli Trollbeads Skandinavenchef?

Jag har studerat på Copenhagen Business School (danska motsvarigheten till Handelshögskolan i Stockholm) och har en MSc i Commercial Law & Business Administration.

2004 – 2006 Brand Manager Denmark på The North Face

2006 – 2008 Business Development Manager på IC Companys

2008 – 2013 Först Export Manager, sedan International Wholesale Manager på Noa Noa

2013 tillsvidare Commercial Director Skandinavien på Trollbeads

Vad är det som krävs för att få en roll som din?

Erfarenhet av att bygga varumärken, olika marknader kan skilja sig ganska mycket från varandra. Konsumenterna handlar smycken på olika sätt, tycker om olika stilar och köpkraften är olika. Det finns stora skillnader mellan Danmark, Sverige och Norge. Sedan är det viktigt att ha bra kunskap om wholesale, retail och selektiv distribution. T.ex Danmark är en mogen marknad för Trollbeads, i Sverige är vi på expansionskurs och i Norge är vi mitt i lanseringen, så det krävs olika strategier för varje marknad.

Accessoarer är en väldigt konkurrensutsatt bransch, vad har Trollbeads gjort för att ta marknadsandelar? Vad är era målsättningar i Skandinavien? Vad gör ni för att varumärket ska nå ut rätt och få rätt positionering? Saker man inte ska göra?

Ja, det stämmer, accessoarer är en väldigt konkurrensutsatt bransch. För att lyckas har vi satsat på våra USP, vi är beads on bracelet originalet, Trollbeads grundades 1976. Vårt företag är ett design driven företag och vi har över 60 designers som skapar våra kollektioner. Varje produkt har sin egen historia inspirerad av mytologi, astrologi, fauna och flora, olika kulturer och livet. Våra produkter görs enbart i de finaste materialen, som 18 karats guld, sterlingsilver, italienskt glas, sötvatten pärlor och ädelstenar . Våra glas beads är handgjorda så varje kula är unik. Genom att lägga ner mycket tid och kärlek när vi designar och tillverkar våra produkter blir Trollbeads smycken ett speciellt smycke man köper, t.ex. till födelsedagar, jul, förlovning, bröllop, när ett barn föds eller när man vill vara extra fin eller belöna sig själv för något man har åstadkommit. På detta sätt blir våra smycken en del av varje bärares livs histora och smyckena har man oftast livet ut.

Våra målsättningar i Skandinavien är att minst fördubbla antalet återförsäljare i Sverige. Norge är en ny marknad för oss och vi vill i ett första skede göra en lyckad lansering. Vi har stora förväntningar på Norge för Norskarna är en köpstark målgrupp. I Danmark vill vi behålla vår position på marknaden. Vi vill jobba ännu tätare med våra återförsäljare.

För att nå ut rätt med vårt varumärke och få rätt positionering jobbar vi med strategiskt PR och visual merchandising. Vi har lanserat nya butiksinventarier för att stärka vår position i butik med olika shop-in-shop lösningar och de uppskattas mycket av återförsäljarna. I Sverige annonsera vi också i tryckta medier.

Saker man inte ska göra är att man inte ska kompromissa med sitt varumärke och man ska vara lojal till sitt märke hela vägen ut.

Trollbeads_Mythic_Fantasy_Necklace_Straight_2

Som en Economista handlar det om att vara rätt klädd i viktiga sammanhang, tex intervju eller kundmöte. Vilka två eller tre pieces från Trollbeads skulle du välja ut som business-power-smycken?

Vi har många powersmycken i kollektionen. Mina tre favoriter kommer här.

Ett armband från X by Trollbeads nya höstkollektion Strong x Free, som det här armbandet i sterlingsilver, bronze och rubber X med Unbreakable, Double Link och enkla sterlingsilver, bronze och rubber X länkar, samt Silver Lock. Pris: 2922 kr

Trollbeads_Sweet_Electric_2X by Trollbeads AW14_Lightness_Unbreakable_Bracelet

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *