Aktiefråga – när ska jag sälja?

Hej Pingis! Jag gick nyligen en nybörjarkurs hos Unga Aktiespararna. Där framhölls vikten av att spara långsiktigt och att behålla aktier även när det går dåligt (gärna köpa upp sig ännu mer vid nedgång) för att vara med när aktien stiger igen då man tror på att dem kommer gå upp i längden, och det låter ju vettigt i och med att åtminstone jag försöker köpa företag och varumärken som jag tror på i längden. Handledaren själv sa att han sparade i sin aktieportfölj på “obestämd” tid = väldigt långsiktig. Samtidigt pratade han om “stop-loss” och “limit” och jag la även märke till att du pratade om det i er podcast när du beskrev hur du köpt aktier i ett byggföretag som hade gått upp mycket på senaste och att du nu tänkte sälja av aktierna. Du sa även att du hade som “regel” för dig själv att sälja av en aktie när den gått upp med 15%. Det är det här som gör mig förvirrad. Hur kan man spara långsiktigt om man samtidigt säljer av sina aktier så fort de går upp med 15%? Är det för att man tror att maximala tillväxt är nådd? När jag tänker “långsiktigt” så betyder det för mig minst 5 år. Är det så att du har vissa aktier som du köper med avsikt för att spara långsiktigt och andra som du planerar att sälja när de gått upp en viss procent? Jag tänker bara på HM eller stora företag som Apple osv där aktien gått upp med flera hundra procent och där det vore väldigt olönsamt att sälja av så fort aktien nådde en viss gräns. Jag förstår din tanke med att sälja när man tror att man är på “toppen”, göra en vinst och ev. köpa nya aktier för de pengarna. Dock är det ju omöjligt att veta när man är på toppen respektive botten. Som ni nämnde i er senaste podcast så har ju börsen gått väldigt bra sen årskiftet och vissa av mina aktier (Scandinavian Organics) likt dina byggföretags-aktier har gått upp med 30-40% sedan jag köpte dem. Jag vill behålla mina aktier i tron om att de kommer att fortsätta att öka. Men jag blev osäker när jag hörde er och läraren på kursen prata om procentuella tak för att sälja/köpa.

Jag hoppas att du förstår vad jag menar! Hade blivit så glad och tacksam om du ville besvara min fråga.

Både du och Isabella har varit mina största förebilder inom privatekonomi och en stor anledning till att jag började intressera mig för aktier. Tycker att det är fantastiskt att ni väcker frågan om unga kvinnors relation till pengar.

Hej,

För egen del använder jag båda metoderna. HM- aktien har jag haft så länge, så den köper jag bara mer av, jag får ändå “ränta” i och med direktavkastningen på cirka 5% per år och så länge jag ser en fortsatt tillväxtpotential (=aktien kan öka i värde) behåller jag aktien och köper mer vid tillfälliga dippar. De bolag jag köpt med ett sk “säljtak” har jag gått in med den den strategin från början. För att inte bli känslosam och girig håller jag mig till min satta grundstrategi och säljer på utsatta mål. Summa summarum: vissa aktier sitter jag kvar på och köper mer – andra köper jag och säljer av efter en tid. Det beror på aktien. Varför jag säljer vissa kan vara att det är ett bolag som jag tror nått sitt max, eller jag ser en tillfällig potential, eller att börsen i allmänhet visar styrka under en period (som vi ser nu).

PC22485-22482-19592

Mina aktier i Löwengrip Care&Color är min största post sätt till framtida värde. Dem planerar jag inte att sälja någonsin.

1 Comment

  1. Hur gör jag för att köpa bolag utanför börsen? Onoterat.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *