Fråga om ägande med sambo – hur ska jag tänka?

Hej Pingis! Jag skrev till bella men önskar båda eras åsikt. Ni har alltid så smarta tips och jag behöver nu ditt råd på hur jag ska ta makten över denna situation. Jag och min sambo har vart tillsammans lite över 1,5 år, bor tillsammans och har gjort sedan starten, vi bor i en hyresrätt men han har sedan innan vi började ses byggt på ett hus. Han har lån på huset/tomten vilket inte är så konstigt, vi ska flytta in i det när det är klart men har inte pratat så mycket om hur vi ska göra med ekonomin gällande ägande för säkerhet osv. Jag anser det som en säkerhet inte bara för mig utan för hela situationen, för oss, han, också mig om jag köper in mig på en del. 5%, 10% eller 50% jag vet inte vad som “räcker” eller behövs men någon del? Huset och tomten är hans liv och han vill investera i detta för att kunna sälja, gå med vinst och köpa nytt. Men kommer jag inte in i det på något sätt kommer det alltid vara hans, och jag vill bo i vårt hus, inte behöva känna att oj nu gjorde jag sönder hans sak eller vad det än kan vara. Inte heller bara behöva flytta med på nästa projekt utan att ha någon åsikt och makt att kunna påverka. Hur ska man se på saken? Och vad ska jag göra? Hur ska jag lägga upp det för honom?

Och köper man in sig, hur ska man tänka då? Med ränta, lån osv på det som redan är hans? Jag vill ha mer kunskap så jag kan argumentera för bådas fördel.

Kram

Hej,

Du ska absolut köpa in dig. Du har ju faktiskt argumentationen klar, att du vill ha ett VI tänkande. I hans argumentation som du beskriver verkar det enkom handla om att tjäna pengar, men om du tydligt förklarar att det är viktigt för er relation, tror jag att han kommer att ändra sig. Det är viktigt att ha ett vi, särskilt med gemensamt boende eftersom man lever ihop där.

Värdering, kontakta banken alternativt en mäklare som kan göra en objektiv värdering. Jag skulle inte göra det bara ni två. Risken är då att det kommer upp senare i formen av ”du köpte för billigt/du har tjänat på mig, eller tvärtom ”du försatte mig i en förlustaffär. Ha med en objektiv part som upprättar ägandeavtal er emellan, likaså banken som kan lösa lånebiten hur ni lånar. Sedan bör ni även skriva ett samboavtal.

Lånar ni olika mycket för egendomen kan det få orättvisa följder. Ska en gemensam bostad köpas och den ena tar lån på sin del och den andra har sparade pengar att lägga in i bostaden kan det få konsekvenser vid en eventuell bodelning som man inte räknat med. Detta eftersom den som har lån på bostaden får dra av skulden från värdet av sin del av bostaden innan det läggs ihop och delas lika mellan parterna. Den som lade in sparade pengar måste dela med sig av hela sitt värde av samboegendomen. Därmed få sambon inte ut fulla värdet av tidigare insatt kapital i bostaden.

Exempel på en bodelning ur boken Economista:

Noëlle och Wilhelm köpte möbler och andra saker till sin lägenhet för 30 000 kronor bohag och deras bostadsrätt är värd 200 000 kronor. Wilhelm tog ett bostadslån på 100 000 kronor när bostadsrätten köptes medan Noëlle tog 100 000 kronor från sina sparpengar. Noëlle tog alltså inga lån för bostaden.

När värdet på samboegendomen ska fördelas mellan Noëlle och Wilhelm, räknas först bostadslånen bort från Wilhelms samboegendom. När avdrag för skulder har gjorts läggs respektive samboegendom samman. Därefter delas värdet. Bostadsrätten är värd 200 000 kronor och eftersom Noëlle inte har något bostadslån är hennes värde 100 000 kronor och Wilhelms värde är 0 eftersom han har bostadslån på 100 000 kronor. Bohaget är värt 30 000 kronor och de delar lika på värdet av bostaden och bohaget, totalt 130 000 kronor och får 65 000 kronor var av samboegendomen. Noëlle har alltså förlorat 35000 kronor genom bodelningen, hon hade ju stoppat in 100 000 kronor av egna pengar men får behålla bara 65000 kronor. Willhelm å andra sidan får 65000 kronor och hans lån är ju redan borträknat. Hade båda två stått som låntagare hade bodelningen blivit mer rättvis, men Noëlle borde stått för hela lånet för bodelningen skulle blivit helt rättvis, så att hon inte förlorar pengar. Smartaste sättet för Noëlle i detta fall hade varit att skriva ett samboavtal som skyddade hennes 100 000 kronor i bostaden, alternativt att hon också hade lånat 100 000 kronor till bostaden och placerat sina egna 100 000 kronor i enskild egendom, ett sparkonto eller kanske aktier.

SavedPicture-2015819104055.pngHär kan du få lite tips,

tidigare TV4 inslag med mig

5 Comments

 1. Tusen tack pingis! Ska kolla upp allt detta och återkommer om jag har fler frågor. Kram

  1. pingishadenius

   🙂

 2. Anna-Karin N

  Hej Pingis,

  Först vill jag berömma dig för allt bra du gör och för all energi du sprider, alla goda råd och tipps du levererar till kvinnor omkring dig. Du är en toppenbra förebild.
  Här kommer lite råd för framtiden. När det kommer till juridisk konsultation, är det viktigt att säkerställa att de råd som ges är korrekta. Särskilt viktig är det inom ekonomisk familjerätt eftersom det är gräns och lagöverskridande helhetsbedömningar som måste göras i det enskilda fallet. Terminologin måste bli rätt och man skall vara försiktig med att slänga juridiska termer omkring sig. Risk finns för att det blir fel och det kan få betydande konsekvenser för den enskilda och familjer. Exempelvis finns endast två gemensamma egendomslag för sambos, den gemensamt införskaffade bostaden och det gemensamt införskaffade bohaget. Ett avtal om enskild egendom upprättas inte för sambos. Sambos kan endast avtala om den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget, om detta skall bodelas eller inte. Detta betyder även att all annan egendom som ägs av parterna inte är samboegendom och såldes aldrig föremål att tas in i en bodelning. I exemplet ovan skulle parterna ha avtalat bort och reglerat att bostaden inte är att ses som sambobostad utan istället samägs. Något avtal om att finansiella tillgångar inte skall ingå i en sambobodelning behövs således icke. Enskild egendom är egendom som inte är giftorätt och förekommer främst inom ramen för äktenskap. I övrigt är din uträkning rätt, men det finns en stor möjlighet för kvinnan i exemplet ovan att påkalla jämkning beroende på hur situationen ser ut.
  Det är inte min mening att ”rätta” dig och jag hoppas du inte tar det som negativt. Jag vill åter igen understryka att det du gör för dagens företagsamma kvinnor och morgondagens ledare är fantastiskt. Tummen upp !!

  1. pingishadenius

   svarar imorgon! på bloggen

  2. pingishadenius

   TACK!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *