Din egen lönsamhetsmarginal

Sitter och läser ett stort reportage i Di om att sjukskrivningarna ökar kraftigt (bland kvinnor 15700 till nästan 28000 mellan 2011 och 2015) på grund av stress och utmattning. Många tror att det går att jobba hur mycket som helst och att det är enda vägen till den spikraka karriären, ett växande bolag och tom lycka? I min omgivning känner jag att fler av mina väninnor är utsatta i relation till killkompisar. Tjejer har tyvärr svårare att säga och nej. Är det inprogrammerat sedan skolan att vara fröken duktig?? Jag har då aldrig varit uppe efter 22 för en tenta eller jobb. Istället har jag resonerat: om jag är utvilad och sover samt hinner träna presterar jag nog bättre. Den strategi har fungerat för mig sedan tonåren. Träning fem dagar i veckan, 8 timmars sömn, slappa dagar och spa (oftast avkopplande massage) och mycket grönsaker för att kunna unna mig godsaker. Äter jag en kålsallad till lunch, ja då är det inte så farligt med en bulle på eftermiddagen. Kroppen har redan fått sina vitaminer.  Mellan pauserna är det ofta högt tempo. På så vis har jag en marginal om jag måste. Jag har inte varit sjuk på flera år. I fredags pratade jag med min killkompis som är entreprenör. En av hans bolagspartners hade gått in i väggen i fjol och deras omsättning hade sjunkit drastiskt. Killen i fråga är inte ens 30 år. Vad är det för start i livet?

För att citera Emma Seppälä, i dagens Di:

“Den som prioriterar glädje och ledighet lyckas bättre på jobbet”.

Så här klarar jag min vardag, det är högt tempo och vi växer snabbt.

 1. Prioriterar sömnen. Planerar min kväll så att jag kan lägga mig i tid. Inte det som blir över
 2. Planerar in min träning, inte på tiden som råkade bli över. Just nu har jag redan lagt in vissa pass i mitten av mars
 3. Lägger fram jobbsaker och kläder dagen innan. Vaknar på morgonen och kan vara snabb. Behöver inte tänka på vad jag ska ha på mig.
 4. Umgås med personer som jag mår bra av. Vågar säga nej till en rolig fest om jag känner att jag behöver vara hemma hela helgen och vila istället
 5. Tar mig tid för helgresor och spabehandlingar. Massage varje vecka. Har aldrig dåligt samvete för det
 6. Jobbar med det som jag tycker är så fantastiskt roligt. Jag älskar mitt jobb.
 7. Mini-vilar. Hinner jag inte ett yogapass? lägger mig 3-4 minuter på kvällen och djupandas med benen upp mot väggen. Så skönt!
 8. Ekonomisk buffert. Jag har alltid sparat vilket ger mig trygghet. Måste jag flytta, byta jobb, lämna en relation har jag ekonomin för det. denna pengafrihet = sinnesfrid.SavedPicture-201512417585.jpg

Typisk jobbpose. Jag är en person som skämtar mycket på jobbet. Att skratta gör att jag orkar och man skapar en skön teamkänsla.

2 Comments

 1. Kristina

  Hej, jag undrar vilken massage du tar spa/idrotts massage?
  Låter som du har en smart \”må bra plan\”, tack för en trevlig blogg!

 2. Pingis Hadenius

  Hej, sportmassage/deep tissue som jobbar på muskelspänningar.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *