Risk – fortsättning på temat om kvinnor och pengar..

Lördag morgon – så här mitt i helgen varför inte diskutera ett spännande ämne: Risk.Jag tänker främst på penga-risker, något många tänker på när man ska placera sparpengar tex. Frågan kom ju upp i gårdagens TV-program med Isabella och mig, och det finns många studier som visar att kvinnor tar lägre risk när det gäller ekonomiska beslut. Både som företagsledare eller tex i sitt sparbeteende.

Om jag frångår mig själv och tänker på spännande vitt skilda historier finns två som jag till att börja med tycker att du ska läsa. Den ena är en mycket gammal hinduisk sägen – Nala Chakravarti (Nala the emperor), som handlar om honom och hans fru Damayanti. Nala blir influerad av en demon (Kali) att spela tärning – och han förlorar därigenom sin förmögenhet och sitt kungadöme – senare i historien försöker demonerna få honom att satsa sin fru i som spelinsats. Sagan slutar lyckligtvis bra – men är liksom som många andra gamla berättelser – tänkvärda och lärorika även i vår samtid.

Den andra berättelsen, eller snarare teori, är Black Swan Teorin. Boken på temat heter Fooled by Randomness (Taleb). Den svarta svanen symboliserar det oväntade som kommer och samtidigt får stora, oftast mindre bra, konsekvenser.  Ett så kallat ”black swan event” uppkommer oväntat, men i efterhand inser man att all information fanns, om man bara varit noggrann och mer insiktsfull – exempelvis vid flera globala ekonomiska krascher. Man hade informationen – men ville inte se bubblan.

Båda historier gillar jag av en enkel anledning – jag tycker att vi ”lägger på” för mycket risk i samhället. Vi ser risk som spel och dobbel – när det faktiskt är vi själva som kan räkna ut vart det skall gå.  Spelar man tärning tex, ja då finns det rikligt med statistik på sannolikhet till vinst (vinstchansen är mycket liten) – jag ser det inte som högrisk – för riskerna är så tydliga! Samma sak med Black swan teorin – man blundar för den tydliga informationen som finns. Man kan hantera risk och därigenom få en bra värdeökning på sina pengar – om man undviker onödiga tydliga misstag (som spel). Agera rationellt och vågar se tydliga ”bubbel-varningar”. Flera gånger i historien har vi upplevt bubblor som brister och senare varit efterkloka. Informationen har funnit där men vi har inte velat se den. Nu pratar många om en kommande bostadsbubbla, eller blir det bara en avmattning?

Det viktigaste av allt detta tycker jag är att du själv sätter dig in, inte tar tips och därmed riskerar att göra stora fel. Ingen bryr sig mer om ditt liv och dina pengar än du!

Nu ska jag träffa några fina tjejkompisar. Träna ihop och lång lunch. Skön lördag.

SavedPicture-20167215404.jpg


Kompisminne från en underbar promenad på Fårö i somras.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *