Semester och pengar

Sommaren är på ingång och så även semestern. Dessvärre är det inte alltid semester är förknippat med lugn och ro, utan en ekonomisk stress. Här är några tips på hur du kan få en billigare semester:

Prioritera

Tänk efter vad som är viktigt för dig. Vad prioriterer du? Är det att vara tillsammans med nära och kära, att varva ned, vill du ha en aktiv semester? Tänk efter om konsumtion verkligen är semester. Måste man shoppa och äta ute? Det uppstår ofta en hets kring den efterlängtade semestern och vi bygger upp förväntningar om hur vi ska tokshoppa, äta och dricka. Är det verkligen lycka?

Fundera på vad dina bästa semesterminnen är. Var det den dyra middagen och det lyxiga hotellet, eller var det sällskapet? Måste du spendera pengar för att semestern ska vara lyckad?

Låna?

Ja, du kan ta ett lån om du har en plan för hur du ska betala tillbaka och om räntekostnaden är värt lånet.

Praktiska tips för en mer sparsam semester:

 • Titta på länder med svaga valutor
 • Bo en bit utanför city
 • Boka sista minuten. Ring flyg/resebolagen och ta restresor
 • Förhandla priserna
 • Byt ditt boende med någon annans här hemma
 • Staycation
 • Undvik direktflyg
 • Undvik högsäsong
 • Gör en budget och håll dig till det. En dagsbudget är ett bra och enkelt sätt att hålla reda på ekonomin jämfört med en total resebudget. Sätt en maxnivå som du ska spendera per dag och försök att spendera mindre. Det blir som ett spel!
 • Spara till julen redan nu. Lägg undan pengar den första dagen i månaden till det du ska spara. Sätt mål tillsammans med familjen.

5 Comments

 1. Jag är nyfiken på delen “Förhandla priserna” – skulle vara kul med ett inlägg enbart på det temat. För HUR går det till rent praktiskt? Jag tänker att man ofta bokar sitt flyg via flygbolaget eller typ Momondo, sen hotell via Booking eller liknande – till exempel. I det fallet ser jag inte jättemycket utrymme för förhandling, så därför nyfiken på hur man ska gå tillväga för att kunna förhandla priser för semesterresan… 🙂

  1. Pingis Hadenius

   Kan absolut försöka få till ett inlägg med detta tema i framtiden! Du kan förhandla priserna när det gäller nästan allt. När det kommer till flyg kan du gå till det bolag där biljetten är bokad. Även om du bokar din resa via t ex Momondo så är själva biljetten med SAS eller liknande. Ett tips är alltid att kolla om biljetten har samma pris på flygbolagets eller hotellets egen hemsida. Även om ibland är svårt att förhandla om priset kan det gå att uppgradera biljetter och hotellrum.

 2. Hej Pingis

  Tack for en bra blogg 🙂 Har nagra fragor som jag hoppas du skulle kunna besvara.

  1. Jag undrar hur du ser pa aktier vs spara i tex indexfonder. Har last en del pa #rikatillsammans bloggen och han verkar ju onekligen foredra just indexfonder framfor aktier.

  2. Kan du tipsa om nagra bra hemsidor att lasa pa om ekonomi som ar gratis? De flesta ar ratt dyra i manaden. – vart far du din analys ifran?
  Jag laser vissa gratistidningar och lyssnar pa en del ekonomi-poddar, laser bloggar.

  3. Inom en tidsperiod pa ungefar tre ar ser jag mig sjalv aga min forsta bostad, da jag ar fardig med min master i business administration och ar aktiv i arbetslivet och forhoppningsvis fast tjanst. Hur mycket pengar tycker du det ar rimligt att ha kvar efter insatsen? Maste en ha hela tre manadsloner kvar efter att ha betalat eller gar det att ‘bara’ ha en tjugotusen, sa att det gar snabbare att komma in pa marknaden. Hur hade du gjort?

  Valdigt tacksam for svar. Du ar en stor ekonomisk forebild!

 3. Kloka hjärnor tänker lika 🙂 Skönt att fler är engagerade i privatekonomi. Såg ert avsnitt på Aftonbladet gällande klassiska kvinnofällor; det känns ibland som att jag tjatar huvudet av mina deltidsarbetande vänninor ang deras pension.

  Såg att ni sökte personal, tyvärr inte min inriktning, men när den dyker upp så söker jag. 🙂 Jag söker t o m om en tjänst som passar mig dyker upp i Zug. 😉

 4. Martina Eriksson

  Hej! Jag undrar vart den toksnygga jeanskjolen du hade på dig på ett fotot på Isabellas blogg idag, är ifrån? Den var riktigt fin på dig!

  Mvh

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *