Läsarfråga: Att starta eget

Fråga: Hej Pingis! Tack för en inspirerande blogg, du är så cool! Jag har alltid varit intresserad av entreprenörskap och som 12 åring tvättade jag områdets alla bilar och hjälpte mina grannar att sälja på Blocket mot provision. Idag är jag 22 år gammal och har precis startat upp mitt alldeles riktiga företag. Jag har en affärsidé jag verkligen tror på men jag känner att jag fastnat på vägen. Jag sitter på en affärsidé med hemsida, visitkort, instagram sida och facebooksida, men inga kunder. Har du något tips på hur man ska komma vidare? Kontakta affärsänglar? Nätverka med andra entreprenörer? Ha en fin dag, Ida

Svar: Tack för ditt meddelande Ida och vad roligt att du har hittat en idé du tror på! Att starta eget företag är otroligt roligt, men det är oundvikligt att köra fast på vägen. Det gäller att inte ge upp utan att försöka hitta en lösning, precis som du gör nu. Du verkar ha tagit det första steget och har en affärsidé och du har skapat en plattform för marknadsföring. Precis som du säger så kommer inte kunderna av sig själv utan du måste aktivt driva folk till ditt företag och uppmärksamma omvärlden. Nedan kommer lite tips på vägen.

Att tänka på när du startar eget:

Vad är din affärsplan?
Det börjar med en idé. Skriv ner den och gör en konkret plan för hur du ska utveckla det via handling. Det finns mängder av olika sätt att formulera din affärsplan på, hitta en mall som passar dig.

Ensam är inte alltid stark 
Det är omöjligt för en person att axla alla roller i ett företag. Fundera på vad dina styrkor och svagheter är och hitta en partner som kompletterar dig.

Vem är din kund?
Utifrån din målgrupp kan sedan marknadsföra ditt företag.

Har du en finansiär?
Om du är i behov av en investerare måste du ha en klar plan som du kan presentera där du konkret beskriver hur du ska ta företaget vidare och hur pengarna ska spenderas.

Marknadsför din idé
Det är lite svårt att komma med konkreta förslag eftersom jag inte vet vad din affärsidé är, men när du har en klar bild över vem din målgrupp är, rikta marknadsföringen dit. Handlar det om smink och skönhet? Börja spendera tid på olika skönhetsforum. Gå på aktiviteter som är relevanta. Gå på mässor, gå med i Facebook-grupper, ta kontakt via sociala medier. Finns det någon som driver en liknande idé? Hur har denne gått till väga?

Var du än är, prata om din idé. Du vet aldrig vem du springer in i, eller vem som har en bekant som kan vara intresserad. Var beredd på att få mindre positiva kommentarer, ta kritiken om den är konstruktiv och slå bort resten.

Nätverka
Hitta forum med andra entreprenörer som är, eller har varit, i en liknande situation. En snabb sökning på internet kommer ge dig massor med träffar. Du kan hitta både fysiska nätverksträffar i din stad eller online. Det finns även en del grupper på Facebook. Hitta andra entreprenörer som inspirerar dig och bjud de på lunch.

Våga
Var envis och ge inte upp.

Passar även på att tipsa om ett äldre avsnitt av En Economistas Podcast – “Så lyckas du starta ditt eget företag”. Du hittar det här eller på iTunes.

Så här roligt tycker jag att det är att vara entreprenör! Det är hårt jobb men också en stor frihet där jag får utlopp för alla mina ideér

Lycka till 🙂

7 Comments

 1. Hej!
  Kan du nära färgen på texten här i bloggen, den är svår att läsa, bättre med svart!

 2. Kristina Schadek

  Thank you so much for this post full of practical informations! Its an honor to follow your work!

  1. Pingis Hadenius

   Thank you! That means a lot to me

 3. Fast jag läste den här frågan och kommentraren på din blogg, och via namnet – länken på kommentaren så kom jag vidare till den här tjejens bolag och hemsida. Tänkte om du kanske ville spana in det och ge lite mer konkreta tips?

  1. Här behövs verkligen mer tips för att det ska funka. För det första var det ingen unik affärsidé. Här behövs marknadsföring men framförallt kontakter och referenser på hur bra det är att anlita just hennes företag. Det är väl precis här som frågeställaren har kört fast. Pingis har definitivt levererat svar som fungerar men har man inte nätverket och vet hur man kommer åt målgruppen är det svårt

   1. Hej Mia! Visst finns det företag idag som arbetar med andrahandsuthyrning. De som skiljer oss från andra är att vi är med under hela uthyrningsprocessen, vi erbjuder mer än att bara hitta rätt hyresgäst, och är ett tryggare val för bostadsägaren som hyr ut sitt hem. Och du har helt rätt, detta behöver jag få med i marknadsföringen, referenser är en bra idé! Tack Mia.

 4. Tack gulliga Pingis för att du tog dig tid att svara på min fråga. Betyder mycket, tack för alla tips!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *