Mindfulness i vardagen

Jag lever ett hektiskt liv med ett fullspäckat schema och ibland får jag frågan om hur jag orkar eller hinner med allt. Svaret är återhämtning. Som ni redan vet är jag noga med att sköta kosten och min fysiska hälsa, men den mentala delen glöms lätt bort. Precis som att kroppen behöver vila för att byggas upp behöver vår hjärna vila för att återhämta sig.

Det är skillnad på att ha mycket att göra och att känna sig stressad. Jag kan ha tusen bollar i luften men med rätt inställning och tankesätt kan jag hantera det med ett lugn utan att stressa upp mig. För att öva på detta använder jag mig av mindfulness.

Mindfulness kan låta lite flummigt, men det handlar egentligen bara om att vara i nuet, stanna upp och reflektera för en stund. Det finns massor av bra övningar både som podcast, böcker och appar för att öva på mindfulness. Grunden i alla övningar är att hitta andningen, känna av kroppen och inte låta tankarna skingras utan endast fokusera på det du gör just nu. Det kan räcka med 3 minuter på morgonen, på tunnelbanan på väg till jobbet eller 10 minuter innan du ska sova på kvällen.

Ett tips är att lyssna på Matt Killingsworth TED Talk när han pratar om hur “a wandering mind is an unhappy mind”. Hans prat är också en del av TED Radio Hour (Podcast)- Simply Happy, där de pratar om vad som gör oss lyckliga och vad forskningen säger.

Mindfulness kan vara allt ifrån att vara i nuet och andas, ta en promenad och fokusera på vad du ser och hör eller sitta vid fönstret och känna hur kroppen känns.

Tips på appar och podcasts för mindfulness

  • Headspace app
  • Calm app
  • Stop, Breathe, and Think app
  • Zen for Everyday Life podcast
  • Mindfulness In 8 Weeks podcast

Det finns en hel uppsjö av olika versioner och det viktigaste är att hitta en som passar dig.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *