Tid för reflektion

Ännu är det lite lugnt sommartempo på många håll. Ta tillfället i akt och fundera över din ekonomiska situation, hur du hanterar pengar och hur det påverkar dig. Tittar du runt i din bekantskapskrets kommer du märka hur olika dina vänner hanterar pengar. En vän som egentligen inte tjänar speciellt mycket har råd att åka på semester, köpa nya möbler eller äta gott på restaurang. I motsats till det har du sannolikt vänner med samma eller högre inkomst som aldrig har råd med något och ofta beklagar sig över att de inte har pengar.

Enligt mig handlar det inte om hur mycket du tjänar utan vilken inställning du har till pengar. Din uppväxt och bakgrund styr din ekonomiska framtid mer än du tror.

Jag insåg tidigt att gott om pengar och en vardag utan finansiell stress inte handlade om svindlande inkomster. Mina föräldrar jobbade inom universitetet hela livet där man tyvärr inte har några direktörslöner. Trots detta var det aldrig några bråk om pengar och jag har aldrig hört de säga “vi har inte råd”. Vi reste, men bodde inte på lyxhotell, vi lagade goda middagar och hade ofta fester hemma, men var sällan ute på restaurang. Mamma och pappa spenderade aldrig i onödan. De har en fin respekt för pengar och har alltid investerat i aktier och hus, men aldrig spenderat speciellt mycket på hämtmat eller designerkläder. De lade pengar på det som de tyckte var viktigt och lät inte pengar flyta iväg lite här och där.

I motsats till detta har jag haft personer i min omgivning med höga inkomster men där pengarna flutit iväg planlöst på mängder av onödiga saker och alltid det dyraste möjliga i alla kategorier. I min familj var det en sport att spendera smart, investera för framtiden och vara duktig i affärer- t ex förhandla för att få ett bättre pris. Dessutom var det positivt att tjäna egna pengar. Jag och mina syskon sporrades till att ha vår egen ekonomi och fick mycket beröm för det. Klart att vi kunde hitta ett jobb, våra föräldrar trodde orubbligt på oss.

Vad har då detta gett mig? Framförallt har jag en trygghet i att veta att ha pengar och slippa ekonomisk stress inte är en konst som är få förunnat. När jag respekterar och har en positiv relation till mina pengar växer de- precis som allt annat jag vårdar i livet. Ta dig tid att reflektera över hur du hanterar din ekonomi och varför. Ofta gör vi saker på rutin och det första steget till förändring är medvetenhet.

Kom ihåg:

 • Din inställning påverkar din attraktionskraft till pengar
 • Att respektera sig själv är samma sak som att respektera sin pengar
 • Har du en dålig pengarelation och svårt att hålla i dina pengar, undersök varför och gör något åt det. Många gånger kommer vår inställning till pengar från hur våra föräldrar hanterade sin ekonomi, eller händelser vi upplevde som barn.

5 Comments

 1. Håller verkligen med! Tror att många som har för vana att leva lyxigt redan som små, kan bli omedvetet beroende att fortsätta köpa dyra saker som vuxna. Precis som att en som är uppväxt på skräpmat kanske inte kommer uppskatta sallader senare i livet. Så himla viktigt att tänka över varför man är dålig på att hantera ekonomin, få förståelse för sig själv och därefter bearbeta sina upplevelser för att kunna ändra sig. allt handlar ju om vanor!

  /Miljonista – 21 åring med mål att ha min första miljon vid 25.

 2. En av mina vänner undrade hur jag kan ha råd att äta ute så ofta. Jag ställde då en motfråga. Hur ofta äter du lunch ute? 4 dagar i veckan var svaret. Ok sa jag enkelt räknat spenderar du 400kr per vecka på lunch. (kanske kostar lunchen bara 70–80kr men du unnar dig en latte på vägen tillbaka mot kontoret)
  Jag som har lunchlåda har alltså ca 1600kr per månad över till att käka ute på kvällarna. Genom att gå på hyffsat billiga restauranger kan jag gå 1-2 ggr per vecka.
  Personligen uppskattar jag mer en kväll med vänner på restaurang än en halvstressig lunch på stan.

  1. Pingis Hadenius

   Bra att du ställde motfrågan! Kanske fick din kompis på nya tankebanor? 🙂

   1. Man kan ju hoppas! 🙂 Jag har i af inte fått några mer kommentarer kring mitt middagsätade på restaurang

 3. Intressanta tankar. Försöker alltid köpa det som är billigast i relation till miljön. Har levt väldigt gott i tre år som student utan speciellt mycket inkomst via jobb. Kanske inte åkt på dyra resor, men ändå kunnat lyxa ofta med det som jag vill ha och ändå lyckats spara en hel del. Som du säger så handlar det om respekt för en själv och inställning 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *