Studentbudget

Hösten innebär inte bara gulnande löv och regnrusk, utan även skolstart. En del går tillbaka till studierna efter sommaruppehåll och andra börjar kanske sina högskole- eller universitetsstudier för första gången. Det är väl känt att det kan vara svårt att få sin studentbudget att gå ihop med dagens höga andrahandshyror. Här är några snabba tips på hur du kan göra det lite lättare:

Se det som en utmaning! Hur mycket kan du få ner dina kostnader varje månad?

Gör en budget och följ den. Det kan vara en tuff omställning i början men du kommer att vänja dig. Det handlar om att anpassa din livsstil efter dina tillgångar. Du får helt enkelt acceptera att du under din studietid måste avstå från vissa aktiviteter eller “lyxköp”. Prioritera det som är viktigt för dig. Detta är endast en tillfällig period i ditt liv.

Undvik caféer, lunch ute, takeaway-kaffe och dyra juicer. Matlåda och kaffetermos är a och o på universitetet. Investera hellre i bra matlådor (glas och plåt är både miljövänligt och hållbart).

Gör storkok. Bönor, ris, krossade tomater, linser och rotfrukter är guld värda men kostar bara några få slantar. Bor du i studentkorridor? Gå ihop ett gäng och ha bestämda matlagningsdagar.

Köp begagnad studentlitteratur. En del litteratur kommer du knappt att behöva använda och kanske kan dela med en klasskompis.

Jobba extra. Även om du bara hinner med ett par timmar här och där blir det många bäckar små. Dessutom hinner du samla på dig lite arbetslivserfarenhet och får ett försprång om du väljer att jobba inom det område du studerar.

Svårt att hitta boende? Kolla här:

http://www.studentlya.nu/ 
https://www.bostaddirekt.com/
http://www.andrahand.se/
https://qasa.se/
http://kvalster.se/
http://akademiskkvart.se/ (endast Sthlm)

2 Comments

  1. Bra tips 🙂 Det jag sparat mest på är egen mat och eget kaffe. Örebro är inte lika dyrt som Stockholm men fortfarande svindyrt …..

  2. Hej Pingis! Tack för inspirerande blogg. Jag undrar vad du har för tips kring studenter och sparande? Jag pluggar just nu och känner mig inspirerad att spara och har gått med i aktiegruppen på facebook. Dock är CSN tajt och man ska få ihop ekonomin. Nu känner jag mig stressad över att inte kunna spara så mycket pengar och vet inte riktigt hur jag ska strukturera detta. Jag jobbar lite extra i dagsläget. Hur tycker du att studenter ska tänka kring sparande? Jag äter matlådor och dricker kaffe hemifrån, givetvis. Är oerhört tacksam för din input!

    Allt gott och fortsätt inspirera 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *