Mellanöstern – och lite spartips!

Denna vecka i Mellanöstern känns som en månad av intryck. Just nu är Isabella och jag på väg hem, från Riyadh. Ärligt talat av jag lite rädd att åka hit. Fick mejl om ett medeltida samhälle där jag skulle vara utstrirrad. Så har det inte alls varit. Om jag börjar med det positiva i SaudiArabien är hur otroligt vänliga kvinnor är mot varandra. I Sverige är tyvärr inte kvinnor så stöttande och trevliga (“backstabbing” är tyvärr vanligt). Det är ett systerskap jag inte tidigare mött. Det finns ingen avundsjuka utan bara att man vill omgivningen väl. Baksidan är förstås att kvinnor inte har samma rättigheter (vi fick tex inte träna på hotellets gym för att nämna ett typiskt vardagsexempel). Sakta men säkert håller detta på att ändras och vi hoppas att vi kan hjälpa till. Ett viktigt möte blev med Glowork, ett konglomerat av bolag som hjälper kvinnor att få jobb. Bolaget startades av Khaled när hans syster inte fick jobb. Hittills har de skapat 34,000 jobb åt kvinnor och fler skall det bli, inklusive startup-bidrag och utbildning i eget företagande. Här skall vi vara med och inspirera och hjälpa till med vad vi kan.Fortsättning följer!

Annars har det varit många affärsmöten för LCC och events. Nedan är en bild från Svenska Ambassaden där vi och vår förening Swedish beauty brands. hade en kväll om hur vi kan skapa affärer i regionen, skapa fler kvinnliga entreprenörer och jobb.Resan har skapat många intryck, nya idéer och varit oerhört stimulerande. Vi har också lärt känna våra branschkollegor bättre och börjat utbyta mer idéer och erfarenhet kring export. Varje dag ett steg längre till vårt mål att bli samtidens Estée Lauder!

Sist men inte minst. Mina ekonomiska tips på en resa, eller egentligen när som helst. Samma dag jag åkte tog jag en joggingrunda. Gratis, frisk luft och en hälsoförsäkring i ett! Här är jag ute och joggar på en strand i Dubai efter en lång dag.

Jag köper inga kaffen på café. Ber om vatten och kaffe på möten. Tar med mig nötter hemifrån så att jag inte får lågt blodsocker och köper ett dyrt mellanmål på språng. Jag ser mig själv som “kreativt småsnål”. Frågar om jag får ta en extra vattenflaska och frukt på hotell-gymmet. Äter en stor hotellfrukost och sparar mig resten av dagen. Många bäckar små!

7 Comments

 1. Du är en så klok, smart och vacker kvinna. Beundrar dig.

 2. Hej!
  Är det bara jag som med trötta skärmögon har svårt för grå text på vit bakgrund? Kan man inte ha svart?

 3. Oops, nu har du och Bella missat att synka era historier. Du köper inte kaffe på café och Bella skriver “Jag satte mig på uteservering när Pingis köpte kaffe men den var bara för män så jag fick snällt flytta till andra sidan.”

  1. Vad uppmärksam du är. Lunch köpte jag samt te till Isabella.

   1. Men du sparade ju dig resten av dagen efter frukostbuffén 🙂

 4. Som egenföretagare far jag en lite konstig känsla när jag läser dina “spartips”. Ni säljer skönhetsprodukter för ett relativt högt pris (och producerar till ett väldigt mycket lägre, annars Ingen större vinst) som folk ska köpa. Samtidigt ber ni om “en extra flaska vatten pa gymmet” och köper inget kaffe pa cafe… Hur ska cafeägare da överleva? Naturligtvis är det sa att “manga bäckar sma”-devisen gäller, men det här later faktiskt bara snalt, och fr a anser jag att det slar mest mot sma företag som ända kämpar för sin överlevnad.

 5. Ni båda är så inspirerande du och Bella. Men har en frågan, mest av nyfikenhet då jag själv kommer starta ett bolag i framtiden, förhoppningsvis flera. T.ex. när ni “jämför” er med Estee Lauder, eller mer korrekt sagt, det är ert mål. Har ni några punkter att mäta på för att veta när ni är där t.ex.? Ett sådant mål för mig är ganska luddigt, när jag satt i ledande position på mitt förra arbete var jag noga med att sätta upp mätbara mål för oss, också viktigt att jag satte det tillsammans med personalen som tillsammans skulle nå målet. Då vi tidigare hade haft just mål kopplade till endast känsla och satta av högre ledning = Ingen fick förståelse för sitt varför.

  Frågan återigen, hur ser ni när ni når till “samtidens Esteé Lauder”?

  Kram och lycka till med allt framöver

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *