Hur sparande hjälper dig och i motsats stjälper dig…

Söndag! Glad advent. Älskar ljusen och det blir bla en lussekatt till frukost.

En hög av tidningar att gå igenom utan klocka. Jag fastnar alltid mest i Di och idag är en artikel kring en undersökning av Länsförsäkringar och Novus om svenskarnas inställning till sparande:

“Inte oväntat svarar tre av fyra att de skulle önska sig en större ekonomisk trygghet.

Var tredje person har mindre än 20.000 kronor på sparkontot och 37 procent når inte upp till 50.000 kronor.

I Economistatermer kallar vi det “Pippi-pengar”, ett frihetskapital som gör att du kan leva det liv du vill, lycklig utan begränsningar.

”Det handlar om sparade pengar som kan användas för att avbryta situationer du inte vill vara i eller att för att säga ja till drömmar”

Undersökningen visar att var tredje svensk har stannat kvar och vantrivts på en arbetsplats på grund av att den egna ekonomiska bufferten är för tunn. I dag är 17 procent i en sådan situation enligt Novus.

Många, uppemot varannan svensk, drömmer om att byta bana och bli egenföretagare.

Sist men inte minst, den värsta siffran enligt mig: 7 av 10 stannar i en dålig relation pga ekonomi. Man har inte råd att bryta sig loss!

Källa: Dagens Industri.

Se sparande som vardaglig träning och sund kost. Avsätt kontinuerligt. Hellre ett litet återkommande belopp än att vänta på att sätta in storkovan.

Mer inspiration? Facebook: Economista-grupperna.

Flyttar ut från kontoret och till nytt imorgon.

2 Comments

  1. Jag tycker att du e supercool o jag önskar att jag hade en kompis att prata pengar med precis så som Du förespråkar. You go girl!!!

    1. Pingis Hadenius

      tack!

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *