Bostad och Amortering – en viktig fråga


Som ni ser använder jag en blus från Stylein flitigt. Tvätta kläderna på skonsamma program håller de längre!
Idag blir det en läsarfråga. Det var länge sedan! Har just ätit lunch med Maria på Damernas Värld, hade en liknande tjänst som henne för många år sedan på ELLE, blev verkligen nostalgisk. Otroligt inspirerande människa som bott i Tokyo och verkligen skapat sig ett drömjobb. I helgen ska jag läsa hennes bok om skönhetsmat.

Hej, har du tips kring amortering på bostad kontra sparande? Båda är ju en form av sparande, men kul att höra hur du ser på denna bit. Jag själv funderar mycket kring lån, dvs jag tycker det är av stor vikt att vi i Sverige betonar vikten av att komma ihåg att ett lån är ett lån, så man inte bara fastnar i räntebetalningar utan amortering. Det diskuteras mycket kring amorteringar och krav, men det är en klurig fråga då man vill att nya personer ska kunna komma in på bostadsmarknaden. Så som sagt, vad är din syn på det hela avseende amorteringskrav och som nämnt ovan vad kan vara en smart fördelning avseende amortering kontra sparande? Är också bekymrad över framtida amorteringskrav.
Svar:
Eftersom sparräntorna idag är extremt låga skulle jag personligen välja att amortera mest. I framtiden kommer räntorna någon gång att stiga (Riksbanken aviserade nyligen höjning i senare delen av hösten), och då kommer du att vara glad att du betalat av ditt/dina lån. Med dagens amorteringskrav ska du amortera av 2 % tills ditt lån är nere i 70 % av bostadens värde, och därefter 1% tills du når 50%. Så länge vi har rekordlåga räntor är jag inte rädd för en bubbla, men när räntorna stiger tror jag absolut att marknaden briserar. Många tror att det lilla bostadsprisfall vi sett de senaste månaderna har avstannat och att priserna är stabila nu eller ökar något. I Sverige är snittet belånade 4 gånger om (sin disponibla inkomst, eller inkomst efter skatt).

1 Comment

  1. Intressant och kul att du skriver om bostadsmarknaden! Jag och min pojkvän skulle ha råd att köpa en lägenhet nu men det skulle verkligen vara rätt exakt 15 procent vi kan lägga in i kontantinsats, inte mer.

    Vi funderar över om vi ska bo i min hyresetta något år eller två och spara järnet istället. Jag har en hyra på 3700 kr och vi räknar med att kunna lägga undan cirka 250000 kr tillsammans per år utifrån våra inkomster och utgifter om vi bor där.

    Är det mer strategiskt att belåna sig högt och amortera istället eller bo billigt något år och lägga in mer kontantinsats i en lägenhet?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *