Den svaga kronan på semester

Jag tror ingen har undgått löpsedlarna om att kronan är på nedgång. Du kanske tänker att det endast är stora bolag och ekonomin i stort som påverkas, men faktum är att även din plånbok kommer att se annorlunda ut. Hur blir din semester påverkad av den svaga kronan?

Det finns en risk att din semester blir dyrare än du räknat med, beroende på var du åker. Framförallt euron är starkare i förhållande till kronan, vilket resulterar i att en Europasemester kan bli dyr. Enligt Forex växelkurser är euron nästan 9% dyrare än ett år sedan och står i över 11 kronor just nu. Om du vill resa där det är lite billigare ska du titta på länder som har en svagare valuta än kronan. Turkiet är ett exempel på detta. Ett annat alternativ är att titta på resor längre bort som t ex USA och Asien.

Oavsett om du reser inom eller utanför Europa så är det framförallt inom levnadskostnaderna som priserna skiljer sig- mat, shopping, upplevelser och transport. Nu gäller det att ta vara på din inre Economista och göra en semesterbudget. Årets utmaning kanske är att klara dig på den ursprungliga budgeten trots ökade priser?

HÄR kan du hitta tips om hur du kan planera din semester och budget 🙂

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *