Parkerade bostadspriser

Sälj- eller köpläge? Bostadsmarknaden har parkerat och priserna ser ut att ha stagnerat. Äger du din bostad och har möjlighet att bo kvar behöver det inte vara någon fara, så länge du inte har sålt din bostad har du heller inte gått med förlust. Det är desto viktigare att hålla koll på räntan och din belåningsgrad. Räntan har legat lågt men det betyder inte att det kommer att vara för alltid. Tillåter din ekonomi en högre ränta? Risken finns att folk börjar sälja sina bostäder för att de inte har råd att bo kvar, vilket i sin tur leder till fler säljare än köpare på marknaden och det kan vara svårt att få sålt.

Tips: Förbered din ekonomi på förändringar

 • Ha en buffert. A och O för oförutsedda händelser.
 • Förhandla om dina lån
 • Se till att din belåningsgrad ligger mellan 50-75% (=totala bolånet/bostadens värde idag)

Äger du ingen bostad och priserna fortsätter sjunka är det till din fördel om du vill köpa. Men glöm inte att aldrig överbelåna.

1 Comment

 1. Hej Pingis,

  Jag har köpt min första lägenhet och har ett par funderingar då jag känner mig förvirrad i hur jag ska agera. Lägenheten ligger i Stockholm innanför tull och jag lyckades få den till ett bättre kvm-pris än för sex månader sen. Nu är jag lite förvirrad gällande hur jag ska tänka kring låneupplägg och amortering. Belåningsgraden kommer att ligga på 50% dvs. amorteringsfritt. Jag har gjort en budget och räknat med kostad för 2% hypotetisk amortering. Jag har inte börjat pensionsspara ännu men tänker börja med 1000 kr per månad. Efter dessa utgifter kommer jag att ha ett överskott på mellan 4-10 tkr per månad.

  Har två frågor: 1) Hur ska jag tänka gällande rörlig och bunden ränta? Historiskt sett har man tjänat på rörlig ränta. Dock resonerar en del att det i de lugnaste tider kan det vara bra att binda, iallafall en del? Utöver detta har ju Riksbanken gått ut med att repo troligtvis inte kommer att höjas förrän till slutet av året och då i långsam takt. Jag är minst sagt lite förvirrad i frågan.

  2) Lyssnade på en podd om bolån och de nämnde att det inte är fördelaktigt att amortera om man tror att priser på bostaden kommer att stiga tills dess att du säljer. Stämmer detta? Om ja, ska jag i mitt fall inte amortera om jag tror att lägenheten kommer att stiga i pris tills det att jag säljer? Jag inser att det låtsas pengar jag räknar med eftersom jag inte vet vad som kommer att hända på marknaden och vilket pris jag får om jag en dag väljer att sälja.

  Vad Pingis skulle ha gjort? Vore så tacksam för din input!

  Kram

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *