Ta kontroll över din ekonomi pt 1

Känns det som att pengarna alltid tar slut den sista veckan innan löning? Ett av de vanligaste misstagen är när man inte har koll på hur mycket man spenderar. Kunskap och insikt är steg ett. Handling är steg två. Sedan gäller det att hålla i denna nya handling så länge att det blir en vana.

Nu när det precis varit löning är det ett perfekt tillfälle att sig ned och göra en budget. Det behöver inte vara så krångligt och tråkigt som det låter!

  • Skriv ned dina inkomster och dina utgifter. Det är såklart praktiskt att använda Excel som gör matten åt dig, men miniräknare fungerar också bra.
  • Det finns appar som t ex Tink som kategoriserar dina inköp och ger dig en sammanfattning av bir mycket du spenderar inom varje kategori. En del bank-appar har också denna funktion. Då är det enkelt att föra över dessa siffror till ditt budgetark.
  • Vill du vara lite mer avancerad kan du dela upp utgifterna efter fasta (hyra, lån, försäkring) och rörliga (mat, kläder).

Nu har du en överblick över hur mycket du spenderar i förhållande till vad din inkomst är. Kanske upptäckte du att du spenderar mycket mer inom ett område än vad du trodde? Toppen, nu är du medveten och kan göra en förändring!

Din budget är lite som ett pussel, alla bitar måste passa och vara i rätt storlek. Mat, shopping- sparbudget, allt måste klaffa.

För mer råd och inspiration kan jag påminna om Economistas Facebookgrupp – HÄR. Ställ frågor till andra tjejer (det finns inga dumma frågor!) eller ladda ner färdiga budgetmallar och andra matnyttiga dokument som finns sparat.

2 Comments

  1. You are joking I hope? The answer to our questions is ridiculous

    1. Pingis Hadenius

      Hi, I will I have an open Q&A tomorrow, Wednesday May 29th at 11:45 on Löwengrip’s Instagram (@lowengrip). You are welcome to raise any questions you have then. /Pingis

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *