Skatteåterbäring

Är du en av de som fått tillbaka pengar på skatteåterbäringen? Låt inte pengarna ligga och damma på ett sparkonto utan ränta, se till att investera pengarna i aktier eller fonder. Det finns även privatbanker som har sparkonton med lite högre ränta.

Skatteåterbäringen ses lite som ett ofrivilligt sparande, men det är egentligen pengar som du betalat och får tillbaka. Men eftersom du inte saknat pengarna under året som gått är det ett bra tillfälle att se de som buffertpengar. Om det är en väldigt stor summa återbäring det handlar om – plus eller minus- kan det vara en god idé att se hur detta kommer sig. Du kan alltid prata med din löneutgivare, försäkringskassa, revisor om du är egenföretagande, etc, om att justera skatten som dras.

Det behöver inte vara krångligt, men sätt en tid i kalendern när du tar en timme eller två och läser på lite. Gå igenom din ekonomi och placeringar och gör en kontinuerlig uppföljning. Hur mycket tid du vill lägga ner på detta är förstås valfritt. Kanske upptäcker du att du tycker det är roligt!

2 Comments

  1. Precis startat eget, fick 10 000 kr tillbaka på skatten som genast användes som lön så kunde inte investera. Hur fixar jag ekonomin i sommar utan lön, som egenföretagare Pingis? Har stora lån, däribland studielån…vad gör jag?

  2. Försäkringskassan och andra myndigheter som betalar ut ersättningar kan inte justera din skattesats, de drar enligt schablon. Däremot kan du själv göra extra inbetalningar till Skatteverket/ditt skattekonto.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *