Fråga: Hur klarar jag sommaren utan lön?

Fråga från Inka: Precis startat eget, fick 10 000 kr tillbaka på skatten som genast användes som lön så kunde inte investera. Hur fixar jag ekonomin i sommar utan lön, som egenföretagare Pingis? Har stora lån, däribland studielån…vad gör jag?

Svar: Hej Inka!

Livet som egenföretagare är tufft, speciellt i början. Därför är det alltid bra att ha en buffert så att man kan hålla sig flytande några månader utan lön.

  • Det viktigaste du kan göra nu är att inte ta fler lån. Fokusera på att betala de du har. I vissa fall kan man ansöka hos CSN om att få pausa sina inbetalningar. Jag vet inte exakt hur reglerna ser ut, men undersök.
  • Dra ner på kostnaderna. Håll hårt i plånboken. Du får helt enkelt leva lite tråkigt en period utan att shoppa eller gå ut på helgerna. Laga endast mat hemma, det är mycket billigare! Gör en månads, vecko- eller till och med dagsbudget.
  • I ditt fall är det inte läge att tänka på att spara och investera. Det kommer senare när du har fått igång företaget och har en mer stabil inkomst. Stressa inte över det nu.
  • Kan du jobba extra på sidan av? Kvälls-och helgjobb brukar ge bättre betalt. Eller något som är relevant för ditt företag, då lär du dig samtidigt
  • Undersök om det finns stipendier eller bidrag du ansöka om för ditt företag. Det finns en uppsjö där ute. Det krävs en del jobb, men kan vara värt det.

Se det som en utmaning som du kommer att klara. Lycka till!

2 Comments

  1. Tack snälla Pingis! Gillar bland annat att jag ska se det som en utmaning – att hantera såna här situationer – är ju en del i företagandet! Jag omfamnar alla punkterna – har faktiskt hittat både extrajobb och sommarjobb plus att jag fått in ett mindre kunduppdrag just nu. Har inte pausat CSN men faktiskt fått nedsättning. Håller helt med dig om att ha tråkigt framöver och inte låna! Så alla punkterna stämmer på mig (skulle behöva feedback från dig just nu om ett pressmeddelande jag skriver till kund) och vill ha fler tips om företagandet – är helt nystartad som sagt!!! TACK!

  2. Anita L

    Tack till mig när jag hittade din blogg. Äntligen en förnuftig diskussion, och inte bara vanlig reklam för kläder?

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *