På tal om nätverk

På tal om nätverkande tänkte jag att det kunde vara passande att gå in lite djupare på hur man faktiskt får till väga för att skapa värdefulla relationer.

Hur bygger man relationer?

Först och främst måste man välja rätt relationer. Viktigast är att inte lägga tid och energi på personer som tar mer än de ger. Jag är bra på att säga nej och avsluta dåliga relationer. Det är viktigt att inte hålla fast vid en person av exempelvis nostalgi. Samtidigt är det oerhört viktigt att vårda de relationer som är bra, hellre än att leta nya. Det är som med kunder. Affärer med en befintlig kund är mer lönsamma än att jaga nya kunder.

Fråga dig själv:

 • Vad har jag för professionella mål?
 • Vem/vilka behöver jag då?
 • Hur tar jag kontakt och bygger relationen?

Hur ska man ta kontakt med de människor som man vill bygga en professionell relation med?

Det finns många sätt och ofta föreläser jag i ämnet. Ett sätt är att visa sitt genuina intresse. Vara påläst och visa att du verkligen lägger ned tid på att få träffa just den här personen. Du kan skicka 100 mejl, eller hellre lägga samma tid på ett mejl till den person som är absolut viktigast för dig. Vad tror du ger mest?

Till de som är viktiga för mig skriver jag initialt brev, postade. För ett par år sedan skickade jag ett brev till en koncernchef på en bank. Jag fick svar via mejl samma dag som brevet kom fram, och det var mitt i juli! Han kände att det var genomtänkt och omsorgsfullt – idag har vi en bra professionell relation. Hellre ett riktigt brev – och fråga om ett telefonmöte eller ännu hellre lunch. Och för allt i världen – bjud på lunchen (den som initierar en lunch ska alltid bjuda). Det är en smart investering att ta ut en person på lunch. Det är trevligare än ett konferensrumsmöte och har ett naturligt slut efter en dryg timme – vilket gör att det är lättare att tacka ja.

9 Comments

 1. Bra tips! 🙂

 2. Tack för detta! Ja, min slutsats är att relationer är allt. Utan relationer, inga kunder, inga affärer – ingen ekonomi. Och fy för relationer som tär och trycker ned en! Jag insåg att jag umgicks med några för att jag kände mig ensam – så för att klara mig utan dem behöver jag stärka den sidan hos mig! Allt för affärerna!

 3. Hur var Almedalen??

 4. Hej. Jag vet inte om detta hör till inlägget. Men i boken Aktiedrottningen skriver du att har lagt pengar på terapi. Jag undrar om du tycker att det är en klok investering i sig själv?

 5. Jag såg just att du lämnat fem-stjärniga recensioner på Löwengrips produkter på tyska Amazon. Det känns inte helt ärligt att du som delägare i Löwengrip lämnar recensioner… Recensionerna ska vara neutrala omdömen lämnade av kunder, du utnyttjar folks okunskap om din koppling till Löwengrip för att hylla era egna produkter.

  1. Kristina

   Håller med! Så oseriöst!!

  2. HAHAHAHA är det sant?! omg så piiiin

 6. På tal om recensioner: har du lämnat över-positiva reviews på Löwengripprodukter på Amazon? Om det är sant, varför göra något så pinsamt oärligt? Om inte, borde ni inte be Amazon ta ner recensionerna som någon annan har skrivit i ditt namn?

 7. Var snäll och svara på våra frågor, Pingis! Hur tänkte du när du lämnade positiva Amazon-recensioner för produkterna från företaget som du är VD för? Och ska du göra en till live-sändning för att förklara dig så får du faktiskt svara på våra frågor ordentligt denna gång.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *